Vaak gezocht

  • Werkkleding
  • Beschermende kleding
  • Hygiënekleding
  • Businesskleding
  • Servicekleding
  • Mewa Poetsdoeken
Naar het overzicht

Mewa Binche ondersteunt lokale verhuurders van carnavalskledij

13 februari 2023
Onderneming
Mewa Binche overhandigde een genereuze sponsorcheque aan enkele uitzonderlijke stadsgenoten die de beroemde kostuums en hoeden van de Gilles van Binche maken en verhuren

Mewa verschaft en verhuurt werkkleding op grote schaal aan industriële en ambachtelijke bedrijven. Het bedrijf telt 476 vestigingen in Europa, waaronder een in het Henegouwse Binche. Deze lokale verankering heeft geleid tot een mooi en uitzonderlijk initiatief. Het management van Mewa Binche sympathiseerde met enkele uitzonderlijke stadgenoten, die een gelijkaardig bedrijfsmodel hanteren op kleine schaal.

Industrie steunt traditie

Binche telt nog slechts enkele familiebedrijven die de carnavalskleding maken, verhuren en onderhouden voor de Gilles van Binche, de hoofdrolspelers in het traditionele carnaval van Binche - erkend als Mondeling en Immaterieel erfgoed van de mensheid door Unesco. Dit uitzonderlijk traditioneel en ambachtelijk beroep kwam fors onder druk te staan nadat het carnaval meerdere keren werd opgeschort vanwege de coronapandemie.

Dit gegeven ontging de lokale directie van Mewa niet. Administratief directeur Julien Vansantvoort nodigde de families Karl, Louis en Fanny Kesten - de vijfde generatie actief in het maken en verhuren van de befaamde kostuums en hoeden van de Gilles van Binche - uit voor een bedrijfsbezoek en verraste de families ter plekke met een mooie premie teneinde een bijdrage te leveren aan een oude traditie die geenszins teloor mag gaan.

Op haar beurt nam de directie van Mewa een kijkje achter de schermen van de statige herenhuizen in Binche, waar deze families normaliter het hele jaar door aan de slag zijn om de prachtige outfits van de Gilles van Binche klaar te stomen tegen het jaarlijks carnaval. Tijdens dit bezoek werd men niet alleen geconfronteerd met tonnen nostalgie uit lang vervlogen tijden maar ook met verbazing geslagen over het huzarenwerk dat voorafgaat aan het maken van de carnavalskledij volgens de vereiste voorschriften en traditionele rituelen. Vooral de hoeden van de Gilles van Binche, gemaakt van struisvogelveren, blijken een monnikenwerk die specifieke ambachtelijke kennis vereist.

Net als Mewa onderhouden en wassen de verhuurders ook de kledij zodat deze meer dan één jaar dienst kan doen. En ook al zijn de wasmachines die ingezet worden in het proces van verschillend allooi, duurzaamheid en hygiëne bleek voor alle betrokkenen een na te streven norm. Het hoeft dus geen betoog dat er banden werden gesmeed. Alle betrokkenen kijken er alvast naar uit dat het driedaagse Carnaval-programma op 19, 20 en 21 februari 2023 in Binche opnieuw een oorverdovend succes zal worden.


Beeld- en filmmateriaal


Contacten met de pers


VPR Consult bvba

Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be

Fountain Business Park Building 5 Cesar van Kerckhovenstraat 110 B – 2880 Bornem


Naar het overzicht