Vaak gezocht

  • Werkkleding
  • Beschermende kleding
  • Hygiënekleding
  • Businesskleding
  • Servicekleding
  • Mewa Poetsdoeken
Naar het overzicht

Water besparen - een winstgevende zaak

8 mei 2023
DuurzaamheidOndernemingInnovatie
Waterzuiveringsinstallatie bij Mewa

Het optimaliseren van processen en het maximaal besparen van natuurlijke hulpbronnen betekenen niet alleen winst in duurzaamheid, maar ook in economische efficiëntie. Dit komt niet alleen de leverancier ten goede, maar uiteraard ook de klanten en de gemeenschap. Sinds de oprichting meer dan 115 jaar geleden, heeft Mewa, toonaangevend leverancier van textielbeheer, zijn processen geïnnoveerd en verbeterd om het energieverbruik en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te minimaliseren. Onder hen één van de meest waardevolle: drinkwater.

Mechelen, mei 2023 - Het optimaliseren van processen en het maximaal besparen van natuurlijke hulpbronnen betekenen niet alleen winst in duurzaamheid, maar ook in economische efficiëntie. Dit komt niet alleen de leverancier ten goede, maar uiteraard ook de klanten en de gemeenschap.

Sinds de oprichting meer dan 115 jaar geleden, heeft Mewa, toonaangevend leverancier van textielbeheer, zijn processen geïnnoveerd en verbeterd om het energieverbruik en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te minimaliseren. Onder hen één van de meest waardevolle: drinkwater.

De textielservice van Mewa wast alle textiel in een herbruikbaar systeem dat uiterst duurzaam is. De besparing van hulpbronnen strekt zich overigens uit over de hele levensduur van de producten. Zowel de vervaardiging als het wassen van Mewa-textiel (poetsdoeken, bedrijfskleding, …) vindt plaats in eigen faciliteiten, waar een hoge mate van technologische innovatie geconcentreerd aanwezig is, ten voordele van milieuvriendelijkheid.

Een milieuvriendelijk wasproces

Elke Mewa-wasserij heeft zijn eigen milieutechnische uitrusting om de gewassen verontreinigende stoffen te verwerken, waardoor het Mewa-systeem de impact op het milieu tot 85 % kan reduceren in vergelijking met conventionele wasprocessen.

Mewa wast het textiel ook volgens een uniek proces waarbij tot 50% water kan bespaard worden in vergelijking met conventionele wasmethoden.

Vanwege een intern ontwikkeld waterhergebruiksysteem, genaamd de cascadetechnologie, wordt het water van de hoofdwas en het spoelproces na filtering en behandeling hergebruikt in meerfasige wasprocessen. Op die manier vermindert Mewa het verbruik van vers water en de energie die nodig is voor de verwarming van de eigen installaties met 50%.

Mewa investeert doelgericht in zowel expansie als in milieubescherming doorheen het hele werkproces. In de afvalwaterzuivering bereikt Mewa een zuiverheidsgraad van 99,8%. Hiermee overtreft het bedrijf zelfs de eisen die de overheid hieromtrent stelt.

Tot slot is het vermeldenswaardig dat het wasgoed wordt gewassen met de juiste hoeveelheid wasmiddelen en andere biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen waarvan slechts minimale hoeveelheden worden gebruikt. De berekening van de samenstelling of hoeveelheid wasmiddel gebeurt via een geautomatiseerd proces op basis van strikte praktijkgegevens die door het team werden geverifieerd.


Julien Vansantvoort

Administratief Directeur Mewa België

"Het feit dat Mewa het eerste bedrijf in de textielindustrie was dat in 1997 het internationale milieucertificaat ISO 14001 ontving, of de talrijke onderscheidingen die ons bedrijf heeft ontvangen voor zijn bijdrage aan duurzaamheid, zijn slechts een indicatie van het feit dat Mewa zich al meer dan honderd jaar inzet voor het milieu"


Beeld- en filmmateriaal


Contacten met de pers


VPR Consult bvba

Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be

Fountain Business Park Building 5 Cesar van Kerckhovenstraat 110 B – 2880 Bornem


Naar het overzicht