Vaak gezocht

  • Werkkleding
  • Beschermende kleding
  • Hygiënekleding
  • Businesskleding
  • Servicekleding
  • Mewa Poetsdoeken
Naar het overzicht

Onderhoud van signaalkleding: een zaak voor professionals

21 september 2022
Beroepskleding
Mewa Multiwear biedt meervoudige bescherming. De jas en de broek zijn gecertificeerd als signaalkleding

Het onderhoud van signaalkleding is complexer dan het lijkt. Uiteraard kun je deze kleding niet zomaar thuis wassen. Alleen een professionele textieldienstverlener kan garanderen dat de regels inzake bescherming en hygiëne volledig worden nageleefd.

Mewa biedt beroepskleding, inclusief onderhoud, opslag en logistiek via zijn uitgebreide dienstverleningssysteem. De groep is met zijn 46 Europese vestigingen marktleider in de sector.

De Europese norm EN ISO 20471 definieert in detail de kledingeisen voor werknemers. Afhankelijk van hun functie zijn ze blootgesteld aan een hoog risico op het vlak van zichtbaarheid. Dat geldt met name voor wegenwerken, afvalbeheer, spoorwegvervoer en gemeentelijke diensten. Al die professionals moeten verplicht signaalkleding dragen, gecertificeerd volgens de huidige internationale norm EN ISO 20471.

Vier collecties signaalkleding te huur om het milieu te helpen beschermen

Mewa heeft vier collecties signaalkleding die EN ISO 20471-gecertificeerd zijn. Mewa Dynamic Reflect combineert design en functionaliteit. De kleding biedt maximale bewegingsvrijheid dankzij de ergonomische snit en heeft een aantrekkelijk design. De Hi-Vis-kleding voelt aangenaam aan en is erg comfortabel. De Multiwear-kleding biedt bescherming tegen slecht weer en heeft verschillende lagen volgens het ‘ui-principe’. Zo ben je bestand tegen bijna alle weersomstandigheden. Tot slot heeft Mewa ook de Outdoor Reflect-collectie van comfortabele, ademende en beschermende regenjassen, winterjassen, softshell- en fleecejassen.

"Mewa biedt gecertificeerde signaalkleding met een compleet servicesysteem. We adviseren en assisteren de klant bij de keuze van bedrijfstextiel op basis van een risicoanalyse, uitgevoerd door de klant. Wij zorgen voor alle voorbereidings-, onderhouds- en herstelwerkzaamheden, inclusief ophalen en afleveren. Dat systeem ontlast de klant en garandeert dat de beschermings- en hygiënevoorschriften worden nageleefd", vertelt Julien Vansantvoort, administratief directeur van Mewa België.

Bij de keuze van beroeps- en beschermende kleding wordt duurzaamheid een steeds belangrijker criterium voor bedrijven. "Onze productieprocessen zijn milieuvriendelijk en wij zetten ons in voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen volgens de beginselen van de circulaire economie. Die twee elementen zijn een onderdeel van ons DNA", voegt Julien Vansantvoort eraan toe.

Professioneel onderhoud en een geautomatiseerd controleproces

Vuile fluorescerende materialen of beschadigde retroreflecterende strips verminderen de zichtbaarheid en dus de veiligheid van de gebruiker aanzienlijk. Daarom is een regelmatige controle van signaalkleding essentieel. Bij Mewa maken professioneel onderhoud en functionaliteitstesten van signaalkledingdeel uit van de dienstverlening. Duurzaamheid en het behoud van natuurlijke hulpbronnen staan centraal. Het volstaat bijvoorbeeld gewoon de reflecterende strips te vervangen, in plaats van de beschermende kleding af te danken. Bedrijven en instellingen kunnen erop vertrouwen dat hun signaalkleding professioneel gewassen en indien nodig hersteld wordt volgens gevalideerde procedures. Elk kledingstuk ondergaat een strenge inspectie door speciaal opgeleid personeel. Het gestandaardiseerde proces wordt ondersteund door technische hulpmiddelen, zoals een vergelijking met controlestalen om de kleur en de retroreflecterende eigenschappen te controleren. Zo zorgt Mewa ervoor dat de kledingstukken die aan de klant geleverd worden hun beschermende functie blijven vervullen, zelfs na verschillende wasbeurten. De onderzoeksafdeling van Mewa heeft een innovatief gepatenteerd en geautomatiseerd testsysteem ontwikkeld voorsignaalkleding. Het volledige controleproces is gedigitaliseerd, wat de betrouwbaarheid verbetert. Tegen 2023 zal dit systeem waarschijnlijk tot alle locaties worden uitgebreid.

Huishoudelijk wassen, een risico voor beschermende kleding

Weinig werkgevers en werknemers zijn zich bewust van de risico's die samenhangen met huishoudelijk wassen van werkkleding. Nochtans worden de beschermende eigenschappen van kleding verminderd of zelfs tenietgedaan door een huishoudelijke wasbeurt. Waarom? Een ongepaste wastemperatuur, ongeschikte wasmiddelen of onjuiste belading van de wasmachine beschadigen onherstelbaar de kleuren en reflecterende stroken van signaalkleding. En alleen een specialist kan de eindcontrole van de beschermingsfuncties uitvoeren. Onderhoud en herstelling van signaalkleding mogen daarom alleen worden toevertrouwd aan erkende textieldienstverleners.


Julien Vansantvoort

Administratief directeur van Mewa België

"Mewa biedt gecertificeerde signaalkleding met een compleet servicesysteem. We adviseren en assisteren de klant bij de keuze van bedrijfstextiel op basis van een risicoanalyse, uitgevoerd door de klant. Wij zorgen voor alle voorbereidings-, onderhouds- en herstelwerkzaamheden, inclusief ophalen en afleveren. Dat systeem ontlast de klant en garandeert dat de beschermings- en hygiënevoorschriften worden nageleefd"


Beeld- en filmmateriaal


Contacten met de pers


VPR Consult bvba

Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be

Fountain Business Park Building 5 Cesar van Kerckhovenstraat 110 B – 2880 Bornem


Naar het overzicht