Gebruik van Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Bij optimaal gebruik van deze website stemt u toe met de inzet hiervan. Verdere details vindt u hier.

Professionele zorg garandeert zichtbaarheid

Korte dagen, grijs weer, slechte zichtbaarheid. Iedereen die dan buiten, op de weg of op de bouwwerf werkt, heeft signalisatiekleding nodig. “De optimale veiligheidskleding combineert veiligheid met draagcomfort en ergonomie”, aldus Silvia Mertens, product manager bij MEWA en gediplomeerd ingenieur in de kledingtechnologie. “Want alleen wie zich goed voelt in een oranjerode of gele outfit, zal hem ook consequent dragen.”
Daarom moet de snit bijvoorbeeld door een flexibele broeksband of ergonomisch vormgegeven vestmouwen aangepast zijn aan de bewegingen van het lichaam. Ook een doordachte uitrusting met zakken en lussen voor handgereedschap en andere benodigdheden creëert een betere acceptatie.

Signalisatiekleding moet ISO 20471 gecertificeerd zijn. MEWA biedt in haar gecertificeerde collectie Dynamic Reflect meerdere combinatiemogelijkheden: vesten, broeken en bretelbroeken in fluorescerend oranjerood en geel met verschillende contrasterende kleuren. Ze zijn conform ISO 20471, klasse 2. Wanneer de vest samen met de broek of de bretelbroek gedragen wordt, is dat klasse 3. Aanvullend worden sweatshirts, T-shirts en polo’s aangeboden in uni fluorescerend geel of oranjerood.

Regelmatige functiecontrole is noodzakelijk

Omdat de fluorescerende stof en de reflecterende strepen door veelvuldig dragen, vervuiling en mechanische belasting op lange termijn inboeten aan functionaliteit, is regelmatige controle letterlijk van levensbelang. “Het wassen van de signalisatiekleding moet in ieder geval gebeuren door een professionele textieldienstverlener. Alleen zo kan veiliggesteld worden dat de uitrusting professioneel onderhouden wordt en mankementen worden opgemerkt en hersteld”, zegt Silvia Mertens.
Daarbij zet MEWA steeds meer in op de samenwerking van mens en machine, en is het gestart met een gecombineerde testprocedure . Eerst onderzoekt een computergestuurd camerasysteem de kleding en bepaalt de functionaliteit met behulp van een algoritme. Daarna testen medewerkers elk kledingstuk nogmaals op hun goede staat. Wanneer de reflecterende strepen of de fluorescerende stof niet meer de noodzakelijke beschermende functie biedt, worden ze hersteld of vervangen. Zo blijft de  beschermende en signalisatiefunctie behouden.

UW CONTACTPERSOON

Betty De Boeck

VPR Consult bvba

Jagersdreef 2

9100 Sint-Niklaas