Gebruik van Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Bij optimaal gebruik van deze website stemt u toe met de inzet hiervan. Verdere details vindt u hier.

Hergebruik als bedrijfsprincipe Bij MEWA wordt met alle water gewassen

Als dienstverlener voor bedrijfstextiel is MEWA ook expert in wassen. Over heel Europa verwerkt de onderneming jaarlijks 9,4 miljoen kledingstukken en wast 966 miljoen poetsdoeken in wasstraten die in eigen beheer werden ontwikkeld. Daarbij wordt water gebruikt – anders dan bij de chemische reiniging, waar droog wordt gereinigd.

Bij MEWA wordt met water gewassen. Dat is niet vanzelfsprekend. Immers, bij chemische reiniging worden, in plaats van water, oplosmiddelen ingezet. Deze dringen door tot in de droge vezels om zo vlekken te verwijderen. Anders dus bij MEWA: hier zorgt water voor frisse zuiverheid. 
Voor een zo spaarzaam mogelijk waterverbruik, heeft de textieldienstverlener een grondstof sparende methode voor textielonderhoud ontwikkeld.

  • Er wordt gewassen met biologisch afbreekbare wasmiddelen in een zo laag mogelijke dosering.
  • De ‘cascadetechniek’ filtert bruikbaar waswater uit de laatste spoelgangen. Dit water wordt opnieuw gebruikt in volgende wasbeurten. Zo wordt het verbruik van schoon water verminderd met 50 procent.
  • Uit vuil wordt energie gehaald. Terwijl het textiel het verdere onderhoudsproces doorloopt, worden uitgewassen vuile stoffen bewerkt en ingezet voor de verwarming van was- en droogstraten. Het reduceert het verbruik van primaire energie. 
  • Alle vestigingen van MEWA in Europa hebben een eigen installatie voor de verwerking van afvalwater. Daarmee wordt een reinigingsgraad van 99,8 procent gerealiseerd, een cijfer dat de wettelijke voorschriften ver overschrijdt.

Het doel van de eigen milieutechnische ontwikkelingen is de inzet van energie, water en wasmiddelen continu verlagen – en daarbij het best mogelijke resultaat behalen. In vergelijking met traditionele wasmethodes betekent dat tot 85 procent minder belasting van het milieu.

Optimaal zuiver en aangenaam fris bij een goede milieubalans. Dat is de expertise van een specialist als MEWA, die hergebruik tot bedrijfsprincipe heeft gemaakt. In de huishoudelijke was wordt dergelijke positieve milieubalans raar of zelden behaald, zoals een studie van de Europese vereniging voor textielservice (E.T.S.A.) in 2014 aantoonde. Meer op www.textile-services.eu/news/test-1.cfm. 

Dienstverlening is meer dan wassen alleen. MEWA Textil-Management biedt 100% zorg en kwaliteitsgarantie voor alle bedrijfstextiel in full-service. Dat houdt in ophalen, wassen, onderhoud, vervangen wanneer nodig en op tijd weer aanleveren.

Al 30 jaar is het sparen van grondstoffen bij MEWA een basisprincipe. Reeds in 1997 kreeg de textieldienstverlener als eerste onderneming in de sector het internationale milieucertificaat ISO 14001 toegekend. Bij het uitschrijven van de ‘Deutsche Nachhaltigkeitspreis 2013’ werd MEWA opgenomen in de ‘Top 3’.

Uw contactpersoon

Betty De Boeck

VPR Consult bvba

Jagersdreef 2

9100 Sint-Niklaas